Reforme doprinele poboljšanju poslovnog okruženja

Bez autora
Nov 25 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je da rezultati ankete "1.000 preduzeća" pokazuju da su reforme koje je sprovela Vlada Srbije uticale na unapređenje poslovnog okruženja.Mihajlović je, na predstavljanju rezultata ove ankete u Privrednoj komori Srbije (PKS), ukazala na to da su preduzetnici zadovoljni ubrzanjem postupka izdavanja građevinskih dozvola. Ona je objasnila da je prošle godine polovina kompanija izrazila nezadovoljstvo zbog načina izdavanja tih dokumenata, dok je ove godine taj broj pao na 23 odsto.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je da rezultati ankete "1.000 preduzeća" pokazuju da su reforme koje je sprovela Vlada Srbije uticale na unapređenje poslovnog okruženja.

Mihajlović je, na predstavljanju rezultata ove ankete u Privrednoj komori Srbije (PKS), ukazala na to da su preduzetnici zadovoljni ubrzanjem postupka izdavanja građevinskih dozvola.

Ona je objasnila da je prošle godine polovina kompanija izrazila nezadovoljstvo zbog načina izdavanja tih dokumenata, dok je ove godine taj broj pao na 23 odsto.

Ne mogu da kažem da smo zadovoljni, ali vidi se napredak, što je ostvareno veoma važnim reformskim zakonima koji su se ticali problema što su se godinama nagomilavali, a zbog kojih investitori nisu mogli da obavljaju svoje poslove, istakla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, Vlada je o svim reformskim zakonima razgovarala sa privrednicima i partnerima, koji mogu da pomognu i ukažu na greške kako bi oni bili efikasniji.

To je, kako je dodala, i jedan od razloga za to što je naša zemlja poboljšala svoju poziciju na rang-listi "Duing biznis" Svetske banke.

Mihajlović je iznela uverenje da će zadovoljstvo privrednika i dalje rasti jer će sledeće godine biti uvedena elektronska građevinska dozvola.

U narednom periodu, kako je dodala, radna grupa u Vladi Srbije baviće se unapređenjem poreskog sistema, ali i poboljšanjem rada sudova.

Radićemo i na unapređenju građevinarstva, jer nam je cilj da udeo tog sektora u BDP-u bude najmanje pet odsto, poručila je ona.

Istovremeno, Mihajlović se založila za veće uključivanje žena u privredu, jer njih, kako je ova anketa pokazala, gotovo nema na rukovodećim mestima, ali ni među vlasnicima firmi.

Ona je u svom obraćanju izrazila posebnu zahvalnost svim partnerima – USAID-u, NALED-u, privrednicima i civilnom sektoru, rekavši da su svi oni imali svoje mišljenje o tome šta i kako treba uraditi da bi Srbija bila bolja.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi istakao je da ova anketa pomaže u tome da se vidi šta traže privrednici i koje su prepreke u njihovom poslovanju.

Važno je čuti njihovo mišljenje kako bi se sprovodile reforme i analizirao njihov rezultat, a Vlada je koristila ova istraživanja za preduzimanje koraka u mnogim oblastima, ukazao je Kirbi.

On je, pohvalivši reforme koje je Vlada Srbije sprovela u proteklom periodu, ukazao na to da je reforma izdavanja građevinskih dozvola prepoznata kao jedna od najvažnijih u poslednjih nekoliko godina.

S tim u vezi, ambasador SAD je konstatovao da se u Srbiji više gradi, što, kako je dodao, jasno ukazuje na rezultate ove reforme.

Kirbi je pohvalio i to što Vlada radi na stvaranju povoljnijeg okruženja za poslovanje, navodeći reformu Zakona o radu, koji je doneo veću fleksibilnost u toj oblasti, a ujedno je bio važan i u suzbijanju sive ekonomije.

Sve to doprinosi konkurentnosti Srbije i čini je atraktivnijom za investitore, podvukao je Kirbi.

Prema njegovim rečima, pomenuta anketa treba da motiviše Vladu Srbije da dalje sprovodi reforme, pri čemu će SAD nastaviti saradnju sa Vladom i preduzetnicima u daljem poboljšanju poslovnog okruženja u Srbiji.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ukazao je na to da je ova anketa veoma kvalitetna jer se ne vodi na akademskom nivou, već je rezultat dijaloga sa preduzetnicima.

Čadež je objasnio da je anketa pokazala da postoji zadovoljstvo u onim oblastima u kojima se i PKS posebno angažovala.

On je istovremeno ocenio da je dobro to što je realan rast BDP-a podstaknut pre svega rastom investicija i izvoza, i dodao da održivog rasta nema bez privatnog sektora, ali i malih i srednjih preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik